Catawiki – Ghidul cumpărătorului de la A la Z. 90% dintre oameni nu știu despre el
(OK, poate nu 90%, dar cu siguranță destul de multe).
În acest articol veți afla, printre altele, următoarele:
- Cum să fii un cumpărător fericit pe Catawiki?
- De ce Catawiki percepe un comision fix de 3 euro pentru fiecare achiziție, indiferent de valoarea acesteia?
- Cum evaluează „experții” Catawiki autenticitatea articolelor?
- Cum pot evita surprizele neplăcute și dezamăgirile atunci când fac cumpărături pe Catawiki?
- Ce trebuie să faceți dacă un articol primit nu corespunde așteptărilor dumneavoastră?
- Funcționează cu adevărat „protecția cumpărătorului” de pe Catawiki?
Încep prin a spune că folosesc Catawiki de destul de mult timp și am văzut cum a evoluat platforma de-a lungul anilor. Știu că poate părea complicat pentru mulți oameni, iar numeroasele comentarii și recenzii (uneori contradictorii!) nu ușurează lucrurile. Așa că am decis să-mi adun experiențele și să scriu un ghid care să vă ajute să navigați pe Catawiki ca un bătrân.
Ce ar trebui să vezi la început?
Cuprins
Catawiki este o platformă de licitații online specializată în vânzarea de obiecte unice și de colecție. Spre deosebire de site-urile de licitații populare precum Allegro sau eBay, Catawiki se concentrează pe obiecte cu suflet – antichități, opere de artă, bijuterii, ceasuri, monede, timbre, vinuri și multe altele.
Cum funcționează? Simplu:
- Vânzătorii își scot obiectele la licitație, care durează de obicei o săptămână.
- Potențialii cumpărători licitează, ceea ce duce la creșterea prețului.
- Persoana care oferă cea mai mare sumă la finalul licitației câștigă.
De ce să te deranjezi cu Catawiki când există Allegro, eBay, Amazon și altele? Ei bine, tocmai pentru a găsi acele bijuterii unice pe care nu le găsești în altă parte. Mă refer la obiecte cu istorie, ediții limitate, adevărate rarități pentru colecționari. Sigur, poți găsi ceva interesant și pe Allegro, dar pe Catawiki șansele de a găsi o adevărată comoară sunt mult mai mari.
Înainte de a începe să licitezi – despre ce vorbesc „experții”?
Trebuie să știi că fiecare obiect dintr-o licitație Catawiki trece prin mâinile unor „experți”. Aceștia sunt cei care evaluează autenticitatea, starea și valoarea obiectului și decid dacă acesta este potrivit pentru licitație. Acest lucru înseamnă că articolele de pe Catawiki sunt verificate și verificate înainte de a fi scoase la licitație (sau cel puțin așa ar trebui să fie).
Înainte de a vă arunca la licitație, merită să știți cine sunt acești „experți” misterioși de pe Catawiki și ce rol joacă în întregul proces. Ei bine, fiecare obiect trebuie să fie verificat de o echipă de experți înainte de a fi scos la licitație. Aceștia sunt însărcinați să evalueze autenticitatea, starea, valoarea de piață și, poate cel mai important, dacă articolul este potrivit pentru o licitație Catawiki (pentru că nu totul este potrivit, iar pragurile de intrare sunt ridicate).
Dar atenție! Experții nu văd obiectele în persoană, ci doar fotografiile și descrierile furnizate de vânzător. Acest lucru înseamnă că se pot înșela, iar estimările lor nu sunt întotdeauna exacte.
Eu testez Catawiki de mult timp și am observat că uneori aceste estimări pot fi foarte umflate. Este acesta un act deliberat pentru a încuraja licitațiile și a crește prețul? Poate că da… (teorii ale conspirației ;). Oricare ar fi intenția, nu vă încredeți orbește în estimările experților. Înainte de a începe să licitați, faceți propriile cercetări. Comparați prețurile unor articole similare de pe alte platforme, citiți recenziile vânzătorului (dacă este posibil), adresați întrebări Catawiki (deși, ca să fiu sincer, nu răspund întotdeauna – dar mai multe despre asta mai târziu).
Nu uitați – bunul simț și prudența sunt pietrele de temelie ale cumpărăturilor de succes pe Catawiki.
Costuri, costuri, costuri, costuri – adică cât de mult veți plăti efectiv pentru obiectul visat
În regulă, ați găsit obiectul visurilor dumneavoastră pe Catawiki, inima vă bate ca nebuna, degetul dumneavoastră se îndreaptă deja spre butonul „Licitație”…. Oprește-te! Înainte de a face asta, asigură-te că știi TOATE costurile, pentru că prețul pe care îl vezi pe ecran nu este sfârșitul poveștii.
În primul rând, comisionul cumpărătorului. Catawiki percepe de la fiecare câștigător al licitației 9% din valoarea ofertei câștigătoare + 3 euro. (Da, 3 €, indiferent cât de mult plătești pentru articol – întotdeauna se adaugă acei 3 €).
În al doilea rând, taxa de expediere. Aici este deja o loterie cu totul și cu totul. Folosesc Catawiki de mult timp și vă spun sincer că, uneori, aceste costuri de expediere sunt destul de mari. (Cred că unii vânzători cred că trimit coletele pe un avion de aur). Catawiki încearcă să controleze aceste taxe, dar în practică variază. Întotdeauna verificați exact cât veți plăti pentru transport înainte de a începe să licitați (pentru că veți fi surprins mai târziu).
În al treilea rând, costurile vamale. Dacă licitați pentru un obiect din afara Uniunii Europene, adăugați la factură taxele vamale și TVA. (Pentru că UE trebuie să facă bani, știți).
Morala poveștii este: verificați EXACT toate costurile înainte de a începe să licitați. Prețul final vă poate surprinde.
Și încă un lucru – Catawiki (din păcate), ocazional, nu combină automat transportul pentru mai multe articole de la același vânzător (uitându-mă la unele comentarii din Trustpilot). (Tipic!). Dar merită întotdeauna să întrebați vânzătorul despre acest lucru – pentru că uneori poate și alteori nu. Este mai bine să vă asigurați singur de acest lucru.
Contactarea vânzătorului – o misiune (aproape) imposibilă
Ei bine, și aici ajungem la unul dintre cele mai frustrante aspecte ale Catawiki. Ei bine, această platformă, în infinita ei înțelepciune, face imposibilă contactarea directă a vânzătorului înainte de a cumpăra. (Da, știu, absurd, dar trebuie să treci peste asta).
Aveți întrebări despre un articol? Vreți să aflați mai multe despre starea, originea, istoria acestuia? Nu vă faceți griji! Catawiki se bazează pe mister și emoții 😉
Desigur, puteți contacta Catawiki și îi puteți ruga să transmită întrebarea dumneavoastră vânzătorului. Uneori, răspunsul poate veni cu o ușoară întârziere, dar în cele din urmă reușesc să clarifice majoritatea îndoielilor. Până la urmă, le pasă ca tu să fii mulțumit de achiziția ta. Sau este vorba doar de faptul că părțile ofertante nu se înțeleg între ele în afara serviciului? (Teorii ale conspirației, teorii ale conspirației…). În general, însă, acesta este un fenomen destul de comun pe platformele de licitații (mai ales pe cele de nișă).
Ce se întâmplă dacă ceva nu merge bine? – reclamații și retururi
OK, ai licitat, ai plătit, pachetul a sosit…. Și ce se întâmplă? Se dovedește că articolul este deteriorat, nu este conform descrierii sau poate chiar diferit de ceea ce ați comandat? Stați liniștit, Catawiki are o procedură de reclamații și retururi (așa-zis).
Vezi și: Informații importante despre Catawiki:
Cuvânt cheie: „se presupune”. Pentru că, deși procedura în sine este destul de clară – aveți la dispoziție 3 zile de la primirea articolului pentru a raporta o problemă – punerea sa în aplicare poate fi…. problematică.
În primul rând, aceste 3 zile nu sunt într-adevăr suficiente. Uneori, pachetul va ajunge la sfârșitul săptămânii, iar tu îți vei petrece weekendul cu emoții pentru că, la urma urmei, timpul se scurge. (Și se știe, weekendul este un moment sacru pentru Catawiki – ei se relaxează și tu te stresezi).
În al doilea rând, contactarea serviciului clienți Catawiki vă poate pune răbdarea la încercare. Timpul de așteptare pentru un răspuns poate deveni nemilos de lung (uneori chiar și de câteva săptămâni – la urma urmei, au lucruri mai importante pe cap în timp ce tu aștepți). Iar atunci când răspund, de multe ori o fac cu o formulă automată, standard, care nu adaugă mare lucru.
„Protecția cumpărătorului?” Sună minunat, dar în practică lucrurile stau uneori altfel. Catawiki încearcă să medieze disputele, dar, în cele din urmă, decizia de a rambursa, de a rambursa parțial sau de a respinge o reclamație aparține vânzătorului. Regula generală este că Catawiki încearcă să ajute cumpărătorii, pentru că, dacă nu o face, o recenzie negativă pe Trustpilot este aproape sigură. (Și știți, recenziile sunt sacrosancte). Și dacă ne uităm, trebuie să recunoaștem că Catawiki are o mulțime de comentarii pozitive, deci o fac bine!!!!
Morala? Catawiki nu este perfect. (Și care platformă este?). Dar hei – cel puțin ei încearcă să rezolve problemele.
Rezumat – merită să cumperi pe Catawiki?
OK, deci care este treaba cu Catawiki până la urmă? Merită sau nu merită? După experiența mea, voi spune că da – Catawiki este o platformă cu un mare potențial, dar trebuie să știi cum să o navighezi.
Să începem cu argumentele pro:
Articole unice: Pe Catawiki veți găsi adevărate bijuterii care nu pot fi găsite pe Allegro sau eBay. Dacă sunteți în căutarea a ceva unic, acesta este locul potrivit pentru dumneavoastră.
Tranzacții relativ sigure: Catawiki verifică vânzătorii și încearcă să protejeze cumpărătorii de fraudatori. Desigur, o garanție de siguranță de 100% nu se găsește nicăieri, dar aici riscul este relativ scăzut.
Now for the downsides:
Taxe destul de mari: 9% comision + 3 euro + costuri de transport (uneori absurde) – este mult. Trebuie să țineți cont de faptul că trebuie să plătiți pentru unicitate.
Probleme cu serviciul clienți: Din păcate, contactarea Catawiki poate fi frustrantă. Timpii lungi de răspuns și răspunsurile rigide sunt norma.
*Concluzie * Catawiki este un loc minunat pentru persoanele care caută obiecte unice, dar trebuie să abordați această platformă cu prudență și bun simț. Înainte de a licita, faceți propriile cercetări, verificați cu atenție costurile și fiți pregătiți pentru posibile probleme legate de serviciul clienți.
Nu uitați – sunteți responsabil pentru deciziile dumneavoastră. Dacă abordați Catawiki cu moderație și prudență, puteți găsi adevărate comori la prețuri atractive. Eu sunt destul de fericit pentru că pe Catawiki, de exemplu, am reușit să cumpăr o mulțime de lucruri interesante pe care nu le-aș fi cumpărat în altă parte. ÎN GENERAL RECOMANDAT!
Mulțumiri